Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!

Foto: FNs miljøprogram, UNEP.
Foto: FNs miljøprogram, UNEP.

Det er ikke ukjent at fjoråret var tidenes varmeste år noensinne. Ofte kunne man lese at en ny varmerekord var blitt satt, og like etterpå var den jammen meg slått! Ikke bare kunne vi lese at det var blitt varmt, men vi kunne føle det på kroppen også. Egentlig var det ganske deilig at det var så varmt, men er det egentlig så bra for jorda?

Det er et spørsmål som de fleste vet svaret på. Nei, det er ikke bra i det hele tatt. Temperaturen på jorda stiger, og havet stiger også. Det blir også tørrere, noe som gir økt risiko for branner. I januar 2014 var det veldig tørt, og i løpet av måneden var det også tre store branner. Når det først ble regn i fjor regnet det noe helt ekstremt, noe som førte til ras, flom og høyere havnivå.

Det er ikke enkelt å gjøre noe med den globale oppvarmingen. Jorda har jo allerede blitt varmere. Men det enda ikke for sent å gjøre noe for å hindre at det blir veldig ille. Du har definitivt hørt tingene før, men gjør du noe med dem? Tvilsomt. Gjør jeg noe med dem? Nei, men det skal jeg absolutt begynne med. Det er faktisk ikke en spøk at temperaturen på jorda vil fortsette å stige de neste årene!

Så selv om dere sikkert har hørt dette tusen ganger før, gjør det aldri noe å høre dette enda en gang:

Gå/sykle til jobb eller skole: Jepp, denne måtte komme. Skjønner at det er kjipt om du bor midt i skogen, eller på steder der det er farlige veier. Ellers er det jo god mosjon, og kanskje du også får noen fine naturopplevelser? Uansett forstår jeg deg om du ikke vil gå eller sykle når været herjer, og da er punkt nummer to veldig greit.

Kollektivtransport:  Det kollektive tilbudet rundt om i landet er ikke overalt det beste, men prøv å tenk miljø så langt som mulig!

Slutte å ha vinduet åpent samtidig som varmeovnen står på for fullt: Jepp, du hørte riktig!  Jeg har sett det, og jeg har gjort det! Det er veldig unødvendig!

Kjøp brukte klær:  Dette har jeg aldri gjort selv, men jeg skjønner at man kan finne veldig mye fint på et loppemarked! Gjemte skatter som de færreste har. Når vi er inne på klær, har vi jo et neste punkt:

Ikke kast klær: Med mindre det er helt slitt ut, kan man gi klærene til fretex, frelsesarmeen eller diverse loppemarked. Dette er jo genialt, for da kan andre få glede av klærene dine.

Dette er noen småting i hverdagen, som kanskje ikke endrer så mye om du gjør det alene. Men om alle gjør litt, da snakker vi! Dette er i allefall en god start på å forhindre at den globale oppvarmingen blir verre.

Og her kommer et lite motivasjonsdikt, i tilfelle det trengs;

Lufta blir varmere, se hva vi gjør

Polene smelter, og isbjørnen dør.

 

Havet stiger, og effekten blir stor

Men er det så ille som vi egentlig tror?

 

Svaret er ja, vi må tenke fort.

Om ikke så lenge, så er det gjort

 

Skal vi endre noe må vi være fler,

Om alle gjør noe kan vi klare mer.

 

Tenk litt på klimaet, og jeg spår:

Det blir kult å leve om 100 år!!

Jepp, for barnebarna dine skal faktisk ha et liv de også. Og nettopp vi kan legge til rette for at de ikke vil stå ovenfor verre utfordringer enn det vi gjør nå.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!