Soveputer

AV 27. mars 2010 Klima og miljø

Da var Earth Hour over for denne gang, og nok en gang har flere hundre millioner av verdens innbyggere reddet miljøet i en time. Alle slags landemerker, fra Eiffeltårnet til Las Vegas-skiltet, har slått av lyset i en time. Men finnes det virkelig en bakside ved dette?

Mange som åpent innrømmer at de ikke slår av lys eller andre ting under Earth Hour, blir nærmest demonisert – av media, av enkeltpersoner og av politikere. Men flere av dem har faktisk et godt poeng – fordi for verdens regjeringer, kan Earth Hour fort bli en sovepute for å bevise at man bryr seg om miljøet – en dag i uka. Og dette blir fort tilfellet også for vestens innbyggere – her i Norge er vi blant verdens ivrigste når Earth Hour nærmer seg, men ellers har vi fortsatt et av verdens høyeste strømforbruk per person.

Soveputer finnes det alt for mange av her i Norge. Energikrisene som rammet store deler av verden på 70-tallet ble avblåst i Norge fordi vi nettopp hadde funnet olje selv – dermed tok det lang tid før strømforbruket ble redusert her oppe. Hele måten vi deler ut bistand på er også en sovepute – ”Se, vi deler ut penger til den fattige verden, derfor er vi flinke og snille”. Earth Hour glir fort over I samme rytmen.

Hva om vi faktisk alle sammen sparte energi hele året? Hva om vi i vesten spiste mindre biff, slik at mindre av jorda vår ble brukt til å dyrke høy? Hva om vi åpnet oss for å ta imot varer sørfra, istedenfor å kaste penger ned dit? Hva om våre regjeringer gjorde mer tiltak enn å kjøpe klimakvoter og late som om ingenting skjer?

Og ja, hva om vi faktisk engasjerte oss for miljøet mer enn en dag i året?

Jeg forstår godt at ikke alle kan være medlem i et ungdomsparti. Jeg forstår godt at ikke alle kan stå på barrikadene i Lofoten og kjempe mot oljeboring. Jeg forstår godt at folk vil nyte godt av at vi har det veldig bra her i Norge. Men mange små forskjeller blir fort til en stor – spis kyllingburger neste gang du er på McDonalds, ta en litt kortere dusj, kle på deg bedre om vintern så du ikke må ha på varmen på fullt når du skal inn, og kjøp mat som kommer fra Afrika eller Asia istedenfor EU.

Tenk på at hvis du ikke gjør det, våkner du kanskje som 50-åring i et Norge der det dropper ned i 30 minus en vanlig janurdag – fordi været her blir ikke varmere uten videre, det blir mer ekstremt. Ha det i bakhodet når du spiser en hamburger, dusjer lenge, går rundt om vintern i tskjorte og klager på at det er kaldt, og kjøper sukker fra Danmark.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

admin

    Kommentar (1)

  1. Ane

    ()

    Men tror du ikke at earth hour kan – istedenfor å bli en sovepute, nettopp gi et signal til verdens ledere om at vi bryr oss. At vi ønsker at de skal handle nå og at vi er villige til å bidra. Earth hour i seg selv sparer ikke mye energi – ikke i forhold til forbruket, men er den ikke fremdeles en viktig symbolsk handling?