Etter tragedien som har rammet oss, står hele Norge samlet. Ingen snakker om hevn, bare kjærlighet og samhold, og det gjør meg stolt! Alle er enige om at det er én person som står bak dette, og verken hans familie eller venner får noe skyld, moren til gjerningsmannen har til og med fått en egen støttegruppe på facebook! Dette er fantastisk!

Når først noe så forferdelig har skjedd oss, må jeg si at jeg er «lettet» over at det var en etnisk nordmann som sto bak; en kristen ekstremist. Hvis ikke, er jeg veldig sikker på at muslimer i dette landet ville fått et utrolig tøft og vanskelig liv en periode. Hadde en islamist stått bak angrepet, ville det blitt slått opp stort i alle medier at det var en muslim – og diskusjonen om innvandring og integrering ville tatt helt av, og blitt veldig usaklig. Det ville sannsynligvis ha blitt økt rasisme i Norge, og ikke minst økt mistenkeliggjøring av muslimer.

Det kan virke dumt og unødvendig å snakke om hvordan ting kanskje kunne ha vært, men jeg synes det er viktig å tenke på det. Jeg skal ikke si helt sikkert at det ville blitt sånn, men det er absolutt ting som kan tyde på det; før det ble kjent at terroristen var norsk og kristen, opplevde muslimer å bli trakassert på gata i Oslo. Dette gjør med kvalm og så utrolig sint!

Da folk trodde det var en muslimsk ekstremist som sto bak, så var «alle» muslimer skyldige. Mens nå som det viser seg å være en kristen ekstremist, så er alle enige om at dette kun er hans skyld. Selvfølgelig er det det! Og hvis det hadde vært en muslim, ville det også kun ha vært hans eller hennes skyld! Men det er det åpenbart ikke alle som forstår. Hadde det vært en muslimsk ekstremist, ville alle ha fokusert på at han eller hun var muslim, uansett hvor norsk personen var. Hvorfor er det da ingen som fokuserer på at denne mannen er en kristen ekstremist? Vold og terror er så fjernt fra kristendommen som overhodet mulig. Men det har ingenting med islam å gjøre heller!

Det provoserer meg veldig at så mange med én gang antok at det måtte være en islamist som sto bak, fordi den typen bombe som ble brukt har blitt brukt av islamister før. Det er ingen hemmelighet at bombeoppskrifter er tilgjengelige på internett. Og de fleste terrorangrep i Europa er ikke utført av muslimer! Også media og eksperter antok med én gang at muslimer sto bak. Tenk å være muslim i Norge da!

Det er så godt at hele Norge står sammen nå, men samtidig gjør det meg trist å tenke på at en stor gruppe nordmenn kunne risikere å bli utsatt for hets og utestengning dersom en muslim hadde stått bak. Som jeg nevnte tidligere; et bevis for dette er den trakasseringen noen muslimer opplevde rett etter attentatet.

Det som har skjedd er forferdelig, og det er viktig å huske på at den som har gjort det er én person, og da er det kun han som står bak; uansett hvilken etnisitet eller religion gjerningsmannen hadde hatt.

Når det er sagt, må jeg helt til slutt si at jeg er veldig stolt av å være norsk, og å leve i et land som har taklet en så grusom hendelse på en så flott måte! Ingen snakker om hevn, alle snakker kjærlighet!

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN

admin

  Kommentarer (2)

 1. Viel

  ()

  Veldig enig i veldig mye i teksten. At muslimske terrorister først ble mistenkt er det ingen tvil om, det samme at situasjonen i ettertid ville vært en hel annen.

  Det provoserer meg også at kristne kretser ikke vil erkjenne at mannen er kristen. I mine øyne er han da virkelig like kristen som det "enhver" annen terrorist regnes som muslimer(ordspråk; mener ikke å si at alle terrorister er muslimer) . Mannen var tilhenger av katolisismen, og skulle gjerne sett at den norske kirke gikk tilbake til denne KRISTNE retningen, i stede for å være protestantisk.

  Likevel er det en ting jeg er uenig i det du skriver. Vold og terror har ingenting med islam å gjøre. Vel…
  Opprinnelig var kristendommen en like grufull religion som det den ekstremistiske (og dessverre mye utbredte) formen for islam i dag. Selvsagt er ikke alle muslimer like, men i store deler av verden der islam er største religion, følger det også med en kultur der vold og ydmykhet ikke bare er ok, men en naturlig del av hverdagen. I tillegg regnes også jihad (hellig krig) som uhyre viktig, noe som fører til terroren vi eksponeres for gjennom media.

  Selvsagt finner vi store forskjeller overalt, uansett hvem/hva/hvor, men en forenkling tilsier at den muslimske troen pr i dag fører med seg mer uønsket atferd/handlinger enn det den moderne kristendommen gjør. Så kan man jo komme inn på diskusjonen om det er snakk om kultur eller religion, siden de to går så tett, hånd i hånd.

  Avslutter med å si at jeg har aldri før vært så stolt av å være norsk, og jeg synes hele nasjonen, med alle sine etnisiteter, ikke kunne taklet en slik situasjon bedre! Fantastisk måte å hedre alle ofrene på!

 2. Habon

  ()

  Jeg er veldig enig med deg Mina.
  Noe av det jeg tenkte i etterkant av bomben var, hvis dette er en muslimsk terrorist kommer det til å forandre alt. Jeg hørte om muslimer som ble trakassert i etterkant av bomben i Oslo og vel de sosiale mediene tilot oss å få være vitne til sterke fordommer.

  Men, nå er fokuset der det bør være, og ofrene samt pårørende er de viktigste. Befinner meg desverre utenlands, men følger med hva som skjer og hva som blir sagt, og man blir rett og slett stolt av dette samholdet, på kryss og tvers av etnisitet, kultur og religion.