Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.

Foto:Anthony Gale
(CC BY-SA 2.0)
Foto:Anthony Gale (CC BY-SA 2.0)

«Hvem er jeg?» er et spørmål som de fleste av oss har undret over, for hvem er jeg egentlig? Hvem er du? Både du og jeg er to helt unike personer med to ulike personligheter og utseende. Hvor vi har hver vår verdi, hver vår tanke og hver vår kultur. Hvor alle disse egenskapene går sammen og danner et menneske. Et menneske med menneskerettigheter. Danner deg og meg.

Barn med innvandrerbakgrunn kan ha større utfordringer når det kommer til å finne ut av sin identitet, men også når de skal sosialisere seg med andre barn. Med foreldre som er mindre integrert og har mindre sosial anelse i hvordan det norske samfunnet fungerer, kan enkelte ting oppfattes vanskeligere og dermed være mer utfordrende for barn. Hjemme vil foreldrene prøve å presse inn kunnskap om egen kultur, hvor de gir barna opplæring på samme måte som de selv fikk av sine foreldre tidligere. På skolen derimot vil venner prøve å presse inn egen norsk ungdomskultur, hvor alkohol og motsatt kjønn er hovedfokus.

Dette kan være en av hovedgrunnene til at barn med bakgrunn fra utlandet sliter med å passe inn. For hva er viktigst for dem? Dersom de ønsker å passe inn i vennegjengen på skolen kan de ende opp med at foreldrene reagerer med å være strenge. Noe som ikke er en god løsning. Igjen kan foreldres reaksjon resulterer i større problemer for barn. De kan bli nektet å kunne overnatte hos venner, delta på klasseturer eller være en del av fritidsaktiviteter.

Dessuten lever noen barn med stor frykt for blant annet vold eller tvangsekteskap i hjemlandet. Denne frykten kan også være et av hovedproblemene for at barn sliter med å finne ut av hvem de er og hva deres verdier er. Det kan være svært vanskelig å stå med et bein innenfor to ulike kulturer hvor de skal klare å bli akseptert, og unngå å bli utstøtt av enten venner eller familie.

For det finnes ikke et svar. Det finnes ikke et svar på hvordan en jente med pakistansk bakgrunn eller en gutt som tilhører Islam skal oppføre seg. Det finnes ingen som kan fortelle deg at du må følge foreldrene dine sin kultur eller at du ikke kan dra på overnatting hvor det er noen av motsatt kjønn.

Det finnes ingen som kan forme din identitet, uten om deg selv – for det er du som bestemmer. Bare du.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.