Andreas Karmhus

Hei! Har du hørt om UK Uncut? Hvis ikke; Let me fill you in.

Som du kanskje vet, så vant det konservative partiet, med David Cameron i spissen, valget i Storbritannia i fjor. I løpet av de siste årene har heller ikke finanskrisen blitt noe særlig bedre. Mange har til å med begynt å tvile på Euro-samarbeidets overlevelse. For å takle denne krisen rent økonomisk, har de konservative i Storbritannia, som de gode konservative de er, bestemt seg for å kutte i offentlige utgifter.

Offentlige lønninger går ned, folk får sparken, det blir dyrere å være student (MYE dyrere). Dessuten kutter de i velferdsgoder og legger ned sosiale tiltak som ungdomshus og klubber i “belastede områder”.  Man kan jo spørre seg hva ungdom i disse områdene skal gjøre når de mister muligheten til utdanning, muligheten til jobb og fritidsklubbene legges ned. Kanskje de starter opptøyer? Neida, Neida, det er jo bare disse punk-ass-brat-ungdommene som uten grunn starter opptøyer i Englands byer.

Jeg vet ikke, men folk er kanskje ikke så lystne på å følge reglene til et samfunn som ikke har noe å tilby dem. Misforstå meg rett, jeg støtter på ingen måte opptøyene vi så i England, i August. Alt  jeg sier er at det kanskje ligger flere årsaker bak enn at ungdom nå til dags mangler moralske skrupler. Huff, sorry for digresjonen.

Tilbake til UK Uncut, ja. De er en Britisk grasrot-bevegelse, eller protestgruppe om du vil. De demonstrer mot kutt i offentlig velferd og andre offentlige goder. Dessuten prøver de å rette oppmerksomhet mot hvordan mange “bedre” stilte personer i det britiske samfunnet vrir seg unna å betale skatt. Det høres kanskje bare dumt ut å kjempe mot  mot den konservative regjerningens kutt i det offentlige for å få Storbritannia ut av den økonomiske krisen, men det må nevnes at mange mener at de konservative bruker finanskrisen til å kunne bygge ned det de har av velferdsstat i Storbritannia, samtidig som at de sparer penger.

UK Uncuts standpunkt er at det er de rike menneskene og de store selskapene som bør betale for å få Storbritannia ut av den krisen de er i, siden det nettopp var de store finansinstitusjonene som fikk Storbritannia og andre land inn i denne krisen.

Uncut aksjonerer og demonstrerer gjevnlig over hele Storbritannia. De har en flat lederstruktur og dermed står lokale aksjonister veldig fritt i sine aksjoner.

Synes du at UK Uncut har noe for seg, eller kanskje du vil vite mer?

Her er hjemmesiden deres og facebook-siden:

OG BTW! Hvis du er i London og synes at Oxford street ikke er så awesome likevel, kan du kanskje bli med på å blokkere Westminster Bridge! I aksjonen “Block the Bridge, Block the Bill” skal Uncut prøve å legge fokus på at den konservative regjeringen i Storbritannia prøver å presse gjennom et vedtak som gjør at offentlige sykehus vil kunne selges til private aktører.  Noe for deg?


 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Andreas Karmhus