Nora Eklo

Nora Eklo

Jeg er 18 år, og går studiespesialisering på Katta i Trondheim. Der tar jeg fagene samfunnsøkonomi, rettslære og engelsk litteratur. Jeg interesserer meg for politikk og samfunn, og er glad i å skrive. Først og fremst vil jeg fokusere på miljø og menneskerettigheter, det er de to temaene jeg brenner mest for. Andre ting jeg liker er bøker, kaffe, internett og konserter.

Ukraina er den nest største staten i Europa, og landet ble uavhengig i 1991 etter Sovjetunionens fall. Landet er preget av politisk krise og har store utfordringer knyttet til korrupsjon. Omtrent en tredel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Nå har tidligere president Janukovitsj rømt, og en ny regjering står ovenfor svært vanskelige oppgaver.

Uroen i landets hovedstad Kiev begynte da EU og Ukraina forhandlet om en avtale om frihandel og samarbeid, da landets tidligere president Viktor Janukovitsj gikk ut og sa han ikke ville undertegne avtalen i november 2013. Istedenfor inngår landet en avtale med Russland, som tilbyr dem billigere lån og gass.

Helt siden begynnelsen av desember har demonstranter protestert mot regjeringen, med ønske om et nærere forhold til EU framfor Russland. Sammenstøtene mellom politi og demonstranter har blitt mer og mer voldelig siden den gang. Landet er splittet i to, der den ene halvparten støtter EU og den andre halvparten støtter Russland.

Janukovitsj opprettet en lov som forbød demonstrasjoner på offentlig plass, og opprørspolitiet i Kiev stormet Uavhengighetsplassen, tungt væpnet i forsøk på å fjerne demonstrantene. Politiet har blant annet brukt vannkanoner for å spre demonstrantene, som svarer med å kaste stein, fyrverkeri og bensinbomber tilbake. Trolig er flere av demonstrantene bevæpnet, og situasjonen i Kiev er kritisk.

Folkevalgte i Ukraina har vedtatt en resolusjon der de vil ha tidligere president Viktor Janukovitsj stilt for Den internasjonale straffedomstolen. De mener han er skyldig i at over 100 mennesker ble drept og over 2000 skadd i uroen i Kiev.

Foto: flickr.com / Ivan Bandura.  Protest i Kiev 28. februar

Foto: flickr.com / Ivan Bandura.
Protest i Kiev 28. februar

Ingen vet hvor Janukovitsj befinner seg nå, etter han forlot Kiev sist fredag. Nå er han etterlyst for massedrap. Sist lørdag ble hjemmet hans åpnet for besøkende, og folket er sjokkert over hvilken luksus han har veltet seg i, mens en tredel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

På Janukovitsjs eiendom skal han ha hatt en egen privat dyrehage med utrydningstruede dyr, samt en golbane han betalte 15-20 millioner for å få bygt. Mye tyder på at Janukovitsj har brukt skattebetalernes penger til å betale for palasset sitt, noe han nekter for. I årevis har han vært mistenkt for å bruke statens penger på seg og sine nærmeste.

Et medlem av det ukrainske parlamentet opplyser til nyhetsbyrået AFP at en ny ukrainsk regjering er klar, og vil bli presentert på Uavhengighetsplassen i hovedstaden Kiev i dag, den 26. februar. Landet står nå ovenfor enda større økonomiske problemer enn før, og Ukrainas framtid er usikker.

Ukrainas nye lederes oppgave blir ikke bare å danne en ny regjering, men også stabilisere landet, finne tidligere president Viktor Janukovitsj, og forhindre en økonomisk katastrofe. De må også forandre den grunnleggende måten landet og økonomien styres på.

Stortinget i Norge bør sende en parlamentarisk delegasjon til Ukraina, for å ta opp menneskerettigheter med myndighetene og observere det som foregår.

http://www.nrk.no/verden/nye-harde-sammenstot-i-kiev-i-kveld-1.11551780

http://www.nrk.no/verden/slik-levde-janukovitsj-i-sus-og-dus-1.11563477
http://www.news.com.au/world/what-you-need-to-know-about-the-protests-in-kiev-ukraine/story-fndir2ev-1226808390931

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Nora Eklo

Nora Eklo

Jeg er 18 år, og går studiespesialisering på Katta i Trondheim. Der tar jeg fagene samfunnsøkonomi, rettslære og engelsk litteratur. Jeg interesserer meg for politikk og samfunn, og er glad i å skrive. Først og fremst vil jeg fokusere på miljø og menneskerettigheter, det er de to temaene jeg brenner mest for. Andre ting jeg liker er bøker, kaffe, internett og konserter.