Anita Skarpås

Vår ungdomsgenerasjon er den største verden har sett, og ungdom i dag utgjør 18 prosent av verdens befolkning. Jeg har kanskje ikke vært alene om å høre, «Ungdommen i dag…» eller «Da jeg var ung…».  Men hvordan er egentlig ungdom nå til dags og er vi så annerledes fra tidligere generasjoner? Hva er poenget med en internasjonal dag for ungdom?

Ungdoms deltagelse er viktig for verdens fremgang. Foto: UN Photo.

Statistisk sett bor de fleste ungdom i utviklingsland og har en hardere fremtid i møte enn det vi som norske ungdommer har. Der ungdom sliter med å få jobb og når de først får det er ikke lønningene bra. Finanskrisa har rammet ungdommen i verden hardest.

Men i bunn og grunn er vi jo ikke så forskjellige fra ungdommen som vokste opp for 30 år siden eller ungdommene som vokser opp på andre siden av kloden. Vi er alle i den samme båten, fulle av under for hva fremtiden kommer til å bringe. Likevel er vi også en generasjon som har mange store utfordringer i møte, klimaforandringer, arbeidsledighet og befolkningsvekst. Utfordringer som vår generasjon må løse i årene som kommer.

Kanskje det er derfor vi har en ungdomsdag, for å minnes om at ungdommen er viktig.

Ta for eksempel Malala, en ung jente som ble skutt av Taliban for å ha kjempet for jenters rett til utdanning.  Det spekuleres til og med i om hun kan bli den yngste fredsprisvinneren noen gang. Det viser igjen at du trenger ikke være godt oppe i trettiårene med en mastergrad for å kunne utgjøre en forskjell. Malala ble ansiktet på de tusenvis av jenter som ikke har det så lett, nettopp fordi deres grunnleggende rettigheter blir tatt fra dem, deres rett til utdanning.

Malala fikk sin egen dag i FN for å sette fokus på det hun brenner for. Foto: UN Photo.

Et annet eksempel er 14 år gamle Rachel Parent fra Canada som lagde sin egen organisasjon som fokuserer på at vi har rett til å vite hva som er i maten vi spiser og om maten er genmodifisert. Hun har deltatt i debatter svært engasjert, selv om hun har fått tilbake av voksne mennesker at hun ikke forstår, og at om noen år ville hun kanskje ha en bedre forståelse.

Hva med de tusenvis av engasjerte ungdom vi har bare her i Norge, som engasjerer seg i forskjellige organisasjoner og er politiske aktive. Eller hva med de mange millioner av ungdom over hele verden som prøver å få frem sine meninger og som er aktive for å være med å påvirke sin egen fremtid.

Jeg mener at ungdom er utrolig viktige. For det første har ungdom ofte et annet perspektiv og en annen glød enn det voksne har. Det viktigste etter min mening er at ungdom til større grad bør tillates å delta og tillates å være med å ta beslutninger. Ungdom kan om de vil, så spørsmålet er, hva ønsker du av fremtiden og har du tenkt til å gjøre noe med det ? 

I dag er den internasjonale ungdomsdagen, og derfor vil jeg gratulere alle ungdom i hele verden med denne viktige dagen. Du er viktig, ditt engasjement er viktig og dine meninger er viktige! Fremtiden er i våre hender.

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Anita Skarpås

    Kommentar (1)

  1. Sophia Moruwat

    ()

    Dette var veldig interessant å lese! Tenkte selv å skrive noe om Malala, men har glemt det helt bort. Tror neppe hun hadde blitt ansiktet til flere tusen andre jenter om hun hadde blitt drept av en amerikansk drone, heller hadde hun ikke fått like mye oppmerksomhet…