Kaisa Haugen

Kaisa Haugen

Kaisa (18) fra Hell i Stjørdal kommune. Hun går på Bybroen videregående skole i Trondheim. Kaisa er opptatt av menneskerettigheter, og har generelt stor interesse for politikk og samfunn.

Foto: Gage Skidmore
(CC BY-SA 2.0)
Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

 

På onsdag kom nyhetene om at Planned Parenthood, en organisasjon som jobber med seksualhelse og fremmer informativ og faktabasert seksualundervisning over hele USA skal saksøke  Trump-administrasjonen fordi det skal bevilges offentlige penger til såkalte ”abstinence-based sexual education”.

Slik seksualundervisning er ofte basert på evangeliske kristne verdier og setter stort fokus på viktigheten av å aldri ha sex utenfor ekteskap, noe som ofte omtales som en meget farlig og etisk feil ting å gjøre. Den anser riktig sex til å kun være mellom et gift og monogamt par, og informasjon gitt om sex i  LGBT+ forhold er ikke-eksisterende.

 

Slike programmer hevder selv at de lykkes i å hindre at ungdommer har sex utenfor ekteskap. Statistikkene derimot viser at delstater som driver med slik undervisning er også de som har høyest forekomst av tenåringsgraviditeter, nettopp fordi de ikke lærer om hvordan de skal bruke prevensjon.

 

Det er nemlig slik at uansett om du forteller unge at de ikke skal ha sex, så kommer de til å ha sex. Og da det kanskje like greit at de faktisk vet hvordan de skal unngå å bli gravid.

 

Realiteten tilsier at uansett hvor mye en skulle ønske at unge ikke har sex utenfor ekteskap, er det å nekte de informasjon om hvordan de skal ha et trygt og godt sexliv skadelig og helsefarlig.

 

Under Obama-administrasjonen ble det fremmet en mer liberal form for seksuell undervisning som baserte seg mer på hvordan unngå graviditet og spredningen av kjønnssykdommer. Altså mer lik den vi har i Norge i dag. Dette har viste seg til å ha tydelige gevinster.

 

I følge The CDC (amerikanske helsemyndigheter) har forekomsten av tenåringsgraviditeter blant svarte og latinamerikanske jenter nesten halvert siden 2006, og i 2016 var forekomsten hos tenåringsjenter generelt på et rekordlavt nivå.

 

 

Men det viktigste er at unge skal lære hvordan de skal være trygge og få tilgang til korrekt informasjon, og det kan du ikke gjøre hvis den eneste informasjonen de får er ”ikke ha sex, fordi det vi synes at det er feil”.  Unge burde få bestemme over seg selv, og ta godt informerte valg. Er ikke det egentlig hensikten med seksualundervisning?

 

Det at Trump, en person som selv ikke akkurat er et perfekt eksempel på å avstå fra sex utenfor for ekteskap, skal fremme et program som i praksis kun er en moralsk preken om synd og religiøs moral, er noe i hvert fall jeg finner veldig ironisk.

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Kaisa Haugen

Kaisa Haugen

Kaisa (18) fra Hell i Stjørdal kommune. Hun går på Bybroen videregående skole i Trondheim. Kaisa er opptatt av menneskerettigheter, og har generelt stor interesse for politikk og samfunn.