Kirsten

Hvorfor er det sånn at om voksne menn sitter og ser på tenåringsjenter i en film, uansett sjanger, så er det perverst, men om voksne kvinner sitter og ser på tenåringsgutter i en film er det helt greit? Da er det liksom ingen som bryr seg.

Som et eksempel på det jeg mener har vi Twilight. Jeg vet om mange damer, voksne damer, 30, 40, 50år som sitter og ser på Twilight, noe det i seg selv ikke er noe galt med. Men det er mange av dem som sier enten til venner, kollegaer eller på nettet hvor kjekk og sexy de synes Robert Pattison er. Er dette greit? Jeg synes ikke det. Jeg mener at det rett og slett er ekkelt at en 50 år gammel dame sitter og ser på så unge gutter og sier de er sexy. Synes ikke du det? Vel, se for deg dette:

Datteren din har fått en rolle i en ungdomsfilm. Filmen kommer ut og blir en stor suksess. Mange ungdommer rundt om kring i verden elsker den. Det er selvfølgelig også en del voksne som også liker den. Så begynner du å merke at mange voksne menn liker den. Og noen av dem sier at de synes datteren din er sexy. Hadde du da syntes at det er greit? Det er samme opplegget. Høres kanskje ikke sånn ut, men det er det.

Det er greit at de har sine meninger om hva de synes om folk, og de har selvfølgelig rett til det, men man må tenke litt på hva man går og sier offentlig. Jeg hadde blitt flau om moren min hadde sagt at hun syntes et tenåringsidol som kanskje jeg liker, er sexy. Det er greit at man sier sånn når man er tenåring og opp til tjueårene er det greit, men det er litt drøyt når man er i overgangsalderen og sier det.

Det er nok ikke noe man kan gjøre med dette, bortsett fra å oppfordre folk til å tenke på hva de sier og publiserer offentlig, og selvfølgelig så kan og bør man også ta dette rådet selv i tillegg.

Ikke la noen stoppe deg fra å uttrykke dine meninger, men tenk på hva du sier offentlig og på nett!

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN

Kirsten

  Kommentarer (11)

 1. Sigrun

  ()

  Greot at kanskje 50-åringer burde tenke seg om, men når nevner damer i 30-årene som leser/ser på Twilight er det jo veldig normalt! For lest face it; Robert Pattison er jo en bedre match for de mtp alder enn det du er…. Hadde dem sagt Bieber var sexy derimot…. Ugh!!

 2. Kjell Ødegård

  ()

  Kirsten, du burde lytte til ditt eget råd om å tenke på hva du sier offentlig. Det du står for er ikke noe annet enn aldersdiskriminering. Det er verken perverst når en eldre mann eller eldre dame blir tiltrukket av noen som er yngre. Det er helt naturlig og uproblematisk, har ikke noe med perversjon å gjøre. Det ville bare bli et problem om vedkommende var plagsomme og pågående. Og hva med når de yngre tiltrekkes av eldre? Hører aldri at det er noe problem, og det skjer ikke så sjelden, til og med uten at det er økonomi med i bildet. Aldersdiskriminering er det du egentlig står for, den eneste form for diskriminering som tildels blir godtatt. Ja, bytt ut eldre med pakistaner eller svart, da hadde det blitt et ramaskrik. Det er sikkert noen som mener at det ville være ekkelt også, men Aftenposten ville ikke publisert det slik som med ditt innlegg. Det ville blitt oppfatta som rasisme. Og dine holdninger er i prinsippet like negative som rasistene sine. Hva man personlig synes er ekkelt egner seg ikke for offentlig publisering eller debatt, når du egentlig ikke har noen andre argumenter.

 3. Kirsten

  ()

  Ja, jeg er enig at å si at 30år er dumt var en feil, skulle heller ha droppet det. Nevner heller ikke i inlegget at jeg liker han så ja, jeg er enig at 30år er bedre enn 16år for en 26åring 😉

 4. Kirsten

  ()

  Tror du går litt glipp av poenget. Poenget er ikke at det er perverst at en 40år gammel dame kanskje synes en 26åring er kjekk, noe jeg heller ikke sier. Poenget er at man bør tenke litt på hva man sier offentlig. Jeg mener at det er forskjell på hvordan kvinner og menn blir sett på når det kommer til dette, at det på en måte er større frihet for kvinner enn for menn til å si slike ting som at de synes en tenåring er sexy. Jeg sier ikke nå at Pattison er en tenåring, det var bare et eksempel som beklageligvis for mange har hengt seg opp i, men prinsippet er det samme. Det at du sier jeg driver på med aldersdiskriminering skjønner jeg ikke helt. Jeg sier bare at man bør tenke på hva man sier offentlig og også tenke litt på hva som er alderspassende. Det er ikke sikkert en 26åring (ikke da nødvendigvis en kjendis) synes det er så gøy at en 40år gammel dame eller mann synes han eller hun er sexy. Og da iallefall ikke at de sier det offentlig. Man kn selvfølgelig synes det, men det ikke bestandig nødvenig å si det til alle. Og det at tenåringer synes at mere voksne menn eller kvinner er attraktive er ikke det samme som når voksne synes det om yngre mennesker. Det er en forskjell siden de da er tenåringer eller ungdommer. Mere er liksom akseptabelt da, siden man er så ung. Det er da ofte kjendiser det er snakk om og da synes ikke jeg det er et problem med at voksne synes unge er kjekke eller ser bra ut, men heller når de sier at de er sexye eller deilige at det er litt drøyt.

 5. Vaniljeogpepper

  ()

  * KREMTE HØYT *
  Helleduss,det var vel å ta litt vel hardt i..jeg tror ikke dette panelet har erfaring nok til å virkelig vite hva aldersdikriminering er..calm down..jenta er 16 år !!
  (å jeg mener ikke det på en nedlatene måte,det er ikke meninga at du skal vite alt når du er 16 år..)
  ..men jeg tror og dette er di store utfordringene i verden vår, utrygge voksne og barna som må forholde seg til dem.ansvar og roller som går på tvers av hva vi burdekan forvente..barnunge skal få være barnunge og de voksne burde være de kloke,men trygge.
  Gode forbilder er godt å ha!

 6. Derpa

  ()

  «Det er ikke sikkert en 26åring (ikke da nødvendigvis en kjendis) synes det er så gøy at en 40år gammel dame eller mann synes han eller hun er sexy. » Og du tror at de synes det er gøy med hylende fjortiser som gråter og bærer seg…? Det er ikke slik at man ved en magisk alder slutter å ha meninger om hva som er attraktivt. Om en 14-åring (eller 16,17,18,19-åring for den saks skyld) har (din) «tillatelse» til å ytre seg om andre menneskers skjønnhet, burde dette gjelde for alle andre også. Eller tror du at man begynner å synes at rynker er sexy så fort man får rynker selv? Og da har man bare lov til å synes at gamle gubber er sexy? «Det er da ofte kjendiser det er snakk om og da synes ikke jeg det er et problem med at voksne synes unge er kjekke eller ser bra ut, men heller når de sier at de er sexye eller deilige at det er litt drøyt.» Haha. Så når man når denne magiske alderen må man bytte ut «sexy» med «kjekk»? Og «Deilig» med «han ser bra ut»? Makan til tullball. Siden dette var sendt inn til Si;D regner jeg med at du er under en viss alder. Jeg hater å dra dette kortet, men når du blir eldre vil du se tilbake på dette innlegget ditt og gremme deg. Dette innlegget er flaut, det. Ikke glem at voksne også er mennesker, og de fleste er fremdeles 20 år gamle i hodet (ikke på en negativ måte, men heller at tiden flyr så fort, og man ender opp med å tenke «Var ikke jeg 20 for bare 5 år siden?» når man er 35.) Alt i alt et meget lite gjennomtenkt og reflektert innlegg. Neste gang bør du diskutere et potensielt debattinnlegg med foreldrene dine slik at de kan fortelle deg hvor tøysete det er. Det minner meg om han som skrev inn til Si;D for litt siden angående Knut Nærums innlegg om rumenere. Han tok desverre Nærum på alvor. Skrev under med fullt navn gjorde han óg. Flaut gitt. PS. Hadde jeg hatt en datter i 17-18 års alderen som andre mente var sexy, så hadde jeg ikke hatt noen som helst problemer med det. Good for her.

 7. Eli

  ()

  Jeg finner hele diskusjonen totalt upassende på FN-sambandets undomspanel sine sider å gjøre. Hva har denne diskusjonen med FN å gjøre?

 8. Eli

  ()

  Hei Ser at dere har fjernet kommentaren min der jeg skriver at Krirsten er både teit og umoden. Men hva med å bare fjerne hele innlegget hennes, det har virkelig ingenting på FN sine sider å gjøre!

 9. Eli

  ()

  Og hvorfor skal ikke kvinner få uttale seg offentlig om akkurat hva de vil? Stakkars lille deg, grow up!

 10. Terje Karlsen

  ()

  Hei Eli,

  dette ene innlegget ditt ble slettet siden vi ikke ønsker den typen personkarakteristikker i kommentarfeltene våre.

  FN-sambandets Ungdomspanel er en arena der vi oppfordrer panelet til å ta opp internasjonale spørsmål og temaer som engasjerer dem, og temaer som de tror vil engasjere også andre. Hovedfokus for Ungdomspanelet er FN og FNs arbeidsområder. Typiske temaer er fredsarbeid, nødhjelp, fattigdomsspørsmål, likestilling, miljø – bare for å nevne noe.

  Kirstens innlegg omhandler et likestillingstema, og innlegget har helt klart engasjert både her på bloggen og på Aftenpostens nettsider.

  Som mange av våre ungdomspaneldeltagere har opplevd, så engasjerer – og noen ganger også provoserer, debattinnleggene.

  Det er en av FN-sambandets roller å bidra til å øke engasjementet om internasjonale spørsmål. Og tar du deg tid til å lese flere av blogginnlegg her på nettsiden, så tror jeg du vil du finne at Ungdomspanelet engasjerer seg i svært mange ulike og spennende saker.

  Vennlig hilsen,
  Terje Karlsen
  Webredaktør, FN-sambandet