Nepal

En typisk landsby i Nepal på morgenkvisten

Du har sikkert hørt om fjellet Mount Everest, som er nesten 4 ganger så høyt som Galdhøpiggen, men hvor ligger det? I den verdenskjente Himalayafjellkjeden. Der finner vi også det lille Asiatiske landet Nepal.  I en tiårs-periode fra 1996 var landet preget av stor uro, i det maoistene (et kommunistisk parti) prøvde å avskaffe landets eneveldende monarki.

Selv etter fredsavtalen i 2006 har landet vært igjennom en politisk drakamp, og i 2008 ble Nepal offisielt erklært en republikk. Siden da har regjeringen gjennomgått flittige endringer og partier har kommet og gått. Til tross for at regionen fremdeles er ustabil, har befolkningen skyhøye forventinger til det kommunistiske regimet som vant valget i 2011.

Å innvilge disse forventingene vil neppe bli en enkel oppgave. Nepal er definert av FN som et av verdens fattigste land og er rangert på 157-plass av 187 land i listen over land etter HDI (Human Development Index). Omlag 40% av befolkningen i Nepal er underernærte og jordbruk er en veldig viktig ressurs for å overleve.

HDI er en indeks som rangerer land etter menneskelig utvikling. I motsetning til bruttonasjonalprodukt som rangerer land etter økonomisk utvikling, danner HDI-indeksen et komplett bilde og inkluderer blant annet fattigdom, utdanning og andre faktorer.

Kilde: Wikipedia.org

Omlag 80% av Nepals befolkning er hinduer, og religion har spilt en stor rolle i deres samfunn i en en rekke århundre. Tradisjonell hinduisme er kjent for sitt nådeløse kastesystem, der daliter regnes som «kasteløse» og urene. Hele 13% av Nepals befolkning er daliter, og de står ovenfor en enda større utfordring i det landet som allerede er preget av fattigdom. De slås, voldtas, trakkaseres, ignoreres og diskrimineres, til tross for at kastesystemet ble offisielt avskaffet i 1963.

En kasteløs arbeider på søppeldynga i hovedstaden Katmandu. De kasteløse ender oftest opp med å ta de mindre betalte jobbene.

I de siste årene har den internasjonale oppmerksomheten rundt de kasteløse økt kraftig, og mennesker verden rundt prøver å bidra til å hjelpe daliter. Årets formål med Operasjon Dagsverk er å samle penger til kasteløse ungdommer i Nepal som er uten utdanning. Samtidig prøver OD å informere nordmenn om problemstillingen.

Det ser ut til at det er lys i enden av tunnelen for kasteløse i Nepal i og med at veien videre vil være enkelere med bistand fra årets OD-aksjon. Mest sannsynlig så vil regjeringen opprettholde utdanningstilbudet til de kasteløse også i fremtiden. Til tross for at kasteløse fortsatt blir sett ned på, så har diskrimineringen minket de siste årene og kastesystemet har blitt mindre praktiskert i storbyer. Men problemet er fortsatt til stede og forhåpentligvis vil oppmerksomheten som er skapt i år føre til total eliminering av systemet.

Nepal ligger til i Asia mellom Kina og India

Les mer om Nepal:

Globalis.no
Amnesty.no

Twitter:

@Fawziwarsame


Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Operasjon Dagsverk

    Kommentar (1)