Sidra Yousaf

Sidra Yousaf

18 år gammel oslojente, med et stort engasjementet og interesse for menneskerettighetene, rettferdighet og likestilling. Ellers går meste av fritiden ut på venner og prokrastinering av skolearbeid.

Sterke nasjoners voldelige aksjoner fører til at flere barn blir offer for å bli fratatt sine drømmer. Kilde: un.org
Sterke nasjoners voldelige aksjoner fører til at flere barn blir offer for å bli fratatt sine drømmer. Kilde: un.org
(Internasjonal dag for ikkevold)

Ikkevold er den største styrken til disposisjon for menneskeheten. Det er mektigere enn det mektigste våpen av ødeleggelse utviklet av oppfinnsomheten til mennesket  – Mahatma Gandhi

Fin tanke av en av verdens største forbilder. Sitat av en mann de sterkeste av de sterke mener å si at de følger og holder som rollemodell. Likevel er det de færreste av de få som praktiserer denne tanken når det kommer til utførelse av handling. Andre vil si at det er slik verden fungerer og kaller dette verdens gang. Jeg kaller dette dobbeltmoral.

 

I innlegget under skal jeg ta for meg flere ting. Blant dem er ikkevold og voldsproblemet. Hvilket problem er det jeg mener? Her tenker jeg på de flere hundre tusen barna i dag som ikke får den verdige utdanningen og oppveksten de fortjener. Og ja, jeg kaller det et problem. Hvorfor jeg tar opp dette? Fordi denne volden gjort av flere av dagens sterke land er med på at individuelle, kreative og intelligente hjerner ikke får sin sjanse til å utvikle seg. Barn som kan hjelpe oss med å løse alle problemene vi står ovenfor blir drept, ofre for handlinger de ikke aner hva dreier seg om og sett på som mindre verdt. Hvorfor skjer dette? Fordi de er født i et land med revolusjon? Fordi de er født med fattige foreldre? Fordi sterke land er langt flinkere til å skape krig og nye krigsvåpen. Motsatt er det så veldig vanskelig å lage skoler og spre fred.

Hvordan kan det ha seg at de landene som vi kaller sterke er så flinke til å skape krig, men så dårlige til å skape fred? Hvordan kan det ha seg at det er enkelt å bygge stridsvogner, men så vanskelig å bygge skoler? – Malala Yousafzai

Hva har dette med ikkevold spør du?

Alt dette har med ikkevold å gjøre. Sterke nasjoner forsvarer i dag voldelige handlinger og aksjoner med å si at de vil oppnå ikkevold og fred på et senere tidspunkt.

Men hva med alle skoler som blir ødelagt i prosessen? Hva med alle de barna som ikke får en verdig skolegang og oppvekst, og må si hade til sine drømmer?

Er det greit å forsvare vold med ikkevold?

Ikkevold skulptur utenfor FNs hovedkvarter i New York. Kilde: un.org

Ikkevold skulptur utenfor FNs hovedkvarter i New York. Kilde: un.org

Ikkevold er ikke vold

Fra meg er svaret klart, nei. Ikkevold er ikke vold. Enkelt og greit.

Eller slik som en ikkevoldelig handling blir definert her:

Ikkevoldelig handling er en teknikk der folk som avviser passivitet og underkastelse, og som ser kampen som viktig, kan føre sine konflikter uten vold. Ikkevoldelig handling er ikke et forsøk på å unngå eller ignorere konflikt. Det er en reaksjon på problemet med hvordan å handle effektivt i politikken, spesielt hvordan å utøve makt effektivt –  Gene Sharp

Jeg kan sitte å skrive flere innlegg om dette, verdens sterke nasjoner kan fortsette å ha uenigheter mellom seg og være bitre fiender mot hverandre så lenge de vil. Vi merker i dag at forsinkelser på løsning av Syria konflikten begynner å prege land også i Europa, men det er jo ikke vi som lider av konsekvensene direkte. Hovedofrene er barn. Barn som er like kloke, like reflekterende og etter min mening langt sterkere enn oss.  Og hvorfor lider de? Fordi land i dag er så langt mer opptatt makt, fordeler og forskjeller enn menneskeverd og fred.

Folk prøver ikkevold for en uke, og når det ikke funker går de tilbake til vold som ikke har funket på flere århundrer– Theodore Roszak

Det er trist å tenke på

Det er ikke uten grunn at det er denne datoen som er blitt valgt. 2. oktober er også fødselsdatoen til Mahatma Gandhi, selve symbolet på ikkevold. Det er trist å tenke på at at tankene til en mann som hadde så gode intensjoner i stedet i dag blir brukt til å forsvare det han var aller mest imot, vold. Det er trist å tenke på at ikkevold i dag ikke lenger kan representeres av Mahatma Gandhi, Martin Luther King jr., Einstein og mange andre som stod ved Gandhis side. Det er trist å tenke på at ikkevold har fått nye fjes som ikke stiller seg bak tankene til Gandhi i det hele tatt, men i stedet bruker de som en unnskyldning for å legitimere sine voldelige handlinger.

Vold løser ingenting

Vold løser ingenting lærer vi som små barn. De fleste av oss husker vel når vi var mindre. Hvis en konflikt oppstod var det bare å ty til med knyttneven med engang. Da fikk vi høre at det var galt, fordi vold løser ingenting. Etter å ha innsett våre feil var det derfor bare å dra tilbake til offeret, be om unnskyldning, snakke ut om hva som hadde skjedd, gi hverandre en klem og så var alt i orden.

Jeg mener noen stater har noe å lære ut ifra dette. Det er ikke veldig hardt. Ødeleggelsene som er gjort er gjort. Barnedrømmene som er ødelagt er ødelagt, men det er på tide å gjenoppbygge disse. Det er på tide å bygge skoler, spre smil, spe glede, spre demokratiske tanker, rett og slett er det på tide å skape fred. Å bruke vold for å oppnå dette er ikke en unnskyldning. Vil det å sende droner som dreper flere tusen være med på å skape fred? Vil det å være uenig og kun tenke på egne fordeler, fremfor å tenke på millioner av folk som mister sine liv være med på å skape fred?

Nei.

Vi vil ikke ha endring i morgen. Vi trenger den og vil ha den i dag,

nå.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Sidra Yousaf

Sidra Yousaf

18 år gammel oslojente, med et stort engasjementet og interesse for menneskerettighetene, rettferdighet og likestilling. Ellers går meste av fritiden ut på venner og prokrastinering av skolearbeid.