Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.

CREDIT: Photo by Martine Perret/UNMIT. 20 march 2009. UN Photo Bildet viser tørket jord i nærheten av Manatuto.
CREDIT: Photo by Martine Perret/UNMIT. 20 march 2009. UN Photo Bildet viser tørket jord i nærheten av Manatuto.

Det er ikke til å legge skjul på at forurensing er et stort problem i dagens samfunn, selv i et av verdens rikeste land er det mye fokus på dette. Vi mennesker må ta ansvar for å dekke våre egne behov, verdens behov og etterkommeres behov. Det er nettopp dette bærekraftig utvikling handler om.

T-skjorte + bukser = Total destruksjon

Det er ikke ofte at vi setter oss ned og tenker på hvor skadelig produksjonen av bomull egentlig er for samfunnet vårt. Visste du at det trengs 1000 liter vann for å produsere 1kg bomull? Med andre ord tilsvarer dette produksjonen av et par bukser og en t-skjorte. Tenk deg hvor mye vann som går med til dette når det produseres rundt 20 millioner tonn med bomull. Produksjonen er da fordelt over 90 land, i land som  Pakistan, Kina, Usbekistan og India. I mange land er bomull den største kilden til forurensing, og 73% av bomullsinnhøstningen kommer fra vanningsanlegg. Flere og ganske store deler av jordkloden vår rammes av problemet som kommer av lite grunnvann, som igjen gjør at store deler av kloden tørkes ut. Derfor er det også flere steder i verden hvor mennesker har klart å oppdage noe som kan tyde på starten på dannelse av ørken.

Vår ignoranse. Deres problem.

Selv om vi ikke setter oss ned og undrer oss over hva klimaendringer egentlig fører til, er konsekvensene såpass store at de til og med kan endre menneskets skjebne. Selve klimaendringene oppstår på grunn av oss mennesker. Vi som bor i de rike landene, som for eksempel Norge, slipper ut mye klimagass, som igjen går opp til atmosfæren. Som resultat vil temperaturen stige. På grunn av oss mennesker som bor i i-land, må de som bor i u-land slite med mangel på mat og vann. Hvordan kan dette ha seg, spør du kanskje. Jo, dette skjer på grunn av tørr jord.

Hamp – Fremtidens løsning?

Som det er blitt nevnt tidligere, trengs det enormt store mengder med vann til produksjon av klær som inneholder bomull. Derfor har vi all grunn til å finne en mindre energikrevende erstatning. En verdig konkurrent for bomullen kan være hamp. Dersom du lar en gjennomsnittlig hamp vokse, trenger du omtrent halvparten av det vannet du trenger for å dyrke samme mengde bomull, ergo rundt 3000 liter. Hampen produserer opptil 250% mer fiber, enn det bomullen gjør. Det er store forskjeller mellom disse to.

Med livet som innsats

Sjansene for at barnearbeidere skades vil minske, og føre til en tryggere arbeidsdag for de som blir tvunget ut i arbeid hver eneste dag for at familien skal sikre seg et måltid. Hvis du er en av de heldige som bor i et av de rike landene er det dessverre en selvfølge at du forbruker mye, som fører til at du har stor innvirkning på kloden vår. Dette vil også si at du gjør hverdagen til de som bor i de fattige landene enda vanskeligere. De blir nødt til å ha lengre, og hardere arbeidsdager, men likevel gir dette dem ingen grunn til å verken sakke ned effektiviteten, eller øke den allerede svært lave lønnen.

Forminsk forbruket

Når du sier at du ønsker å kutte forbruket ditt på vann, vil det ikke si at at du bare skal dusje én gang i uken og bruke oppvaskmaskinen to ganger i måneden. Noe vi ikke tenker over er at det faktisk har gått mer vann på det du kjøper, og ikke på hvor lenge du står i dusjen. For at vi mennesker som bor i de rike landene skal kunne eie 359 plagg i gjennomsnitt, for så å ha hvert 5.plagg av disse hengende ubrukelig, må de i fattige landene betale. Hvordan betaler de? Jo, de bruker masse energi, masse vann og mange timer på at det skal kunne produseres billige klær til oss.

Vi burde alle ta oss sammen og kjøpe bare det nødvendige. Ingen av oss har behov for å ha 359 klesplagg i skapet vårt. Vi kan ikke la være å kjøpe klær, la være å bruke klær, men vi kan alle gjøre noe med forbruket vårt.

Jeg snakker til dere nå, den unge generasjonen, morgendagens fremtid. Fremtiden starter med oss. Dersom vi i det hele tatt skal prøve å berge kloden vår, må vi gjøre det nå.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.