Fredrik Methi

Fredrik Methi

18 år fra Haugesund. For tiden går jeg tredje året ved Skeisvang Videregående Skole. På fritiden driver jeg med fotball og musikk, samt sitter i elevrådsstyret på skolen. Politisk uavhengig, men engasjerer meg stadig vekk i forskjellige saker. Over middels interessert i historie, geografi og sport.

I morgen, torsdag, sparkes årets største begivenhet for fotballentusiaster i gang. Årets fotball-VM blir det desidert dyreste noen sinne, og kritikken har haglet – både mot årets vertsnasjon og mot arrangøren. 

Brasil betegnes i dag som den ledende økonomiske makten i Sør-Amerika, men den økonomiske fordelingen er imidlertid svært skjev. Den skjeve fordelingen kommer tydeligst til syne i storbyene. Rocinha er den største favelaen i Rio de Janeiro og huser over 70 000 innbyggere, og opptil flere hus og boliger i nærheten av fotballstadion Maracanã har måttet rives i forbindelse med mesterskapet.

Rocinha, Rio de Janeiros største favela. Foto: Flickr.com

Rocinha, Rio de Janeiros største favela.
Foto: Flickr.com/Scott Hadfield

Den store fotballfesten som nå skal arrangeres har kostet opp i mot 100 milliarder kroner(!) Penger som mange mener burde vært investert på en mer fornuftig måte. Mange innbyggere mangler både helse- og utdanningstilbud. Mange kritiserer også det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for deres urealistiske krav til mesterskapet.

 

Brasil er et land som lenge har slitt med korrupsjon og kriminalitet. Mye av korrupsjonen har funnet sted i offentlig sektor. I 2011 måtte flere statsråder gå av grunnet korrupsjonsanklager og i 2012 ble over 60 politimenn arrestert for korrupsjon. Det hjelper heller ikke at FIFA i senere tid har slitt med korrupsjonsanklager.

Et gjennomgangstema for de siste mesterskapene, både fotball-VM og OL, er at de har blitt arrangert i BRIKS-land. BRIKS er en fellesbetegnelse på landene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, og landene opplever en stor økonomisk fremgang. Myndighetene i landene har blitt kritisert for å bruke mesterskapene som utstillingsvinduer.

Ved tidligere mesterskap, VM i Sør-Afrika i 2010 og OL i Russland i 2014, så vi eksempler på lignende demonstrasjoner som de vi nå ser i Brasil. Til tross for demonstrasjonene klarte både Sør-Afrika og Russland å lage folkefest med idretten i fokus.

Et verdensmesterskap i fotball eller olympiske leker trenger verken koste mange milliarder eller ramme de fattigste.

Maracanã, Brasils største fotballstadion. Foto: Flickr.com

Maracanã, Brasils største fotballstadion.
Foto: Flickr.com/Pedro Vásquez Colmenares

Samtidig som det er viktig at andre verdensdeler enn Europa tar på seg oppgaven å arrangere både VM og OL, ser jeg på det som et etisk ansvar for en velferdsstat som Norge å bidra til å senke standarden til disse arrangementene. Et verdensmesterskap i fotball eller olympiske leker trenger verken koste mange milliarder eller ramme de fattigste.

Om to år skal Brasil arrangere sommer-OL. Er dette virkelig en fornuftig bruk av landets økonomi?

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Fredrik Methi

Fredrik Methi

18 år fra Haugesund. For tiden går jeg tredje året ved Skeisvang Videregående Skole. På fritiden driver jeg med fotball og musikk, samt sitter i elevrådsstyret på skolen. Politisk uavhengig, men engasjerer meg stadig vekk i forskjellige saker. Over middels interessert i historie, geografi og sport.

  Kommentar (1)

 1. Katharina Kristoffersen

  ()

  Før det første så er det i det heile tatt helt SJUKT at ein skal bruke så mykje pengar på eit idrettsarrangement. Vi kan f.eks. sjå stadioen «Fugleredet» som blei bygd til OL i Kina ikkje blir noko særleg brukt i ettertid. Ein stadion som blei spesielt bygd til akkurat dette arrangementet. (http://www.aftenposten.no/100Sport/ol/Kina-sliter-fire-ar-etter-OL-202641_1.snd#.U8CK0vl_tEI)

  Personlig meiner eg absolutt at dette ikkje er den riktige måten og bruke pengane på. Dette er snakk om heilt vanvittige summar, og desse summane (både VM i fotball og sommar-OL) kunne blitt brukt mykje meir fornuftig om dei blei delt på kvar enkelt menneske, då spesielt dei fattige. Diverre er det slik at dette ikkje går, mykje på grunn av akkurat kor korrupt det er i desse landa, og det er utroleg trist. Det at Brasil faktisk har fått lov til å arrangere både OL og VM så tett etter kvarandre er for meg helt urimelig. Eg synes ein burde tenke seg om (såklart ikke bare valgkomiteenes feil) før ein gjev store mesterskap til slike land, for ein veit så godt at dette går utover store delar av befolkinga som ikkje har det så altfor godt frå før av. Desse mesterskapa hjelp mange, men da mest turistnæringa og liknande, dette gjeld då ikkje flesteparten av befolkninga. Så ja, eg er absolutt einig i at Noreg burde vere med på å senke standarden på desse mesterskapa, spesielt no som vi muligens skal arrangere OL i 2022.

  Og det er ein heilt annan sak. I Noreg diskuterer vi om vi har midlar til å arrangere desse arrangementa. Vi som har ein velferdsstat der klasseskiljet ikkje er så altfor stort, medan dei i andre land har store klasseskilje og er generelt fattige arrangerer desse mesterskapa som berre gagnar dei rikaste. Utruleg urettferdig!