Marius Lysø

Marius Lysø

16 år og fra Rygge. Jeg drømmer om en atomvåpenfri verden med små forskjeller uten katastrofale klimaendringer.

fn symbol

I de seinere åra har Norge eksportert militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene. Nå frykter Utenriksdepartementet at sivile i Jemen blir drept med norsk ammunisjon. I 2010 ble flere 1000 sivile bombet og drept ved veisperringer i Irak. Da ble det avklart at 200 ble drept av våpen fra Kongsberg og Hurum. På samme måte har vi god grunn til å tro at norske våpen blir brukt i andre konfliktfylte land som Kongo, Sri Lanka og Sudan. Norske våpen tar mange menneskeliv hver eneste dag. 

 

24. desember 2014 trådte den internasjonale våpenavtalen (ATT) i kraft. Denne skal sikre at eksportert krigsmateriell ikke fører til menneskerettighetsbrudd. Likevel blir våpnene våre direkte og indirekte eksportert til diktaturer, til stater der korrupte politistyrker operer og til stater der våpnene klart vil brukes til utøvelse av menneskerettighetsbrudd. Forholdene som i utgangspunktet må være avgjørende for om vi ønsker å eksportere våpen til et land, tas ikke idag hensyn til.

 

NATO og Norge er tjent med å ha kontroll på om våpnene som eksporteres brukes i krig eller for å bryte menneskerettigheter.

 

Norge må være en pådriver for at NATO forblir en fredsbevarende organisasjon, og ikke en krigsallianse som formidler våpen til områder der de brukes til undertrykkelse. Derfor må Norge kreve sluttbrukererklæring fra alle land, våre NATO-allierte inkludert.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Marius Lysø

Marius Lysø

16 år og fra Rygge. Jeg drømmer om en atomvåpenfri verden med små forskjeller uten katastrofale klimaendringer.