Anita Skarpås

For en stund siden leste jeg en svært interessant artikkel som jeg gjerne vil dele og diskutere med dere.  Det var en artikkel om hvor mye mat som kastes, for visste du at det i dag produseres det omtrent fire milliarder tonn mat hvert år. Mellom 1,2 og 2 milliarder tonn av dette blir kastet på veien fra åkeren til matbordet i følge en rapport kalt «Global Food. Waste Not, Want Not».

For meg er dette et paradoks, for samtidig som sult er et stort problem i mange deler av verden, kaster vi tonnevis av mat hvert år. Verdens befolkning vokser også, og å fø hver innbygger blir en større utfordring for hver dag som går. Mitt spørsmål er da; har vi egentlig råd til å kaste så mye mat da?

Min personlige mening er at vi alle kan bli flinkere til å ikke kaste mat. Vi kaster bort verdifulle resurser som går med til å produsere denne maten, som bare ender opp i søpla. Selv om et produkt har gått ut på dato betyr det virkelig ikke at noe er dårlig, hvor ble det av sunn fornuft her?  Jeg har selv flere ganger opplevd at å spise noe som har gått ut på dato er helt umulig for noen, men det handler om så mye mer en det. For hva slags verden er det vi lever i når noen av oss har så mye at vi ender opp med å kaste mat, mens på den andre siden av jorda har de så lite at de sulter i hjel.

En annen ting jeg syntes at alle kan gjøre er å spise litt mindre kjøtt siden det krever flere ressurser å produsere. For visste dere at hvis alle i Storbritannia slutter å spise kjøtt en gang i uka, så tilsvarer det å fjerne klimagass utslipp som tilsvarer å fjerne 5 millioner biler fra veien. Vi burde ihvertfall gjøre noe, for jeg tror dette kommer til å bli et enda større problem når befolkningen vokser, og vi bør ha bærekraft i bakhodet og ikke bare kjøpe og kaste alt vi vil, selv om vi kan.

Jeg tror definitivt at dette er et viktig spørsmål og at vi burde gjøre noe for å takle denne utfordringen, for det faktum at vi kaster mat samtidig som mennesker sulter gjør meg kvalm av å tenke på.

Hva mener du om saken? Finnes det en løsning på dette problemet?

Kilde: Bistandsaktuelt

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Anita Skarpås

  Kommentarer (2)

 1. Ellinor Strandheim

  ()

  Utrolig bra innlegg, Anita! Viktig at du poengterer at det
  ikke er matmangelen som er problemet, men dårlig fordeling. Det er
  fullt mulig å fordele maten på verdens befolkning, men spørsmålet
  er om vesten er villig til å gi avkall på litt av sin overflod og
  velstand…

 2. Anita

  ()

  Nettopp, syntes det er viktig at vi begynner å tenke litt mer på hva alt vi kjøper og kaster! Spesielt når på den ene siden av jorden sult er et så stort problem.