Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie (16) fra Kongsberg. Hun går på Lillestrøm videregående skole. Stella Marie er blant annet opptatt av menneskerettigheter og likestilling.

Vi liker å tro at vi er gode mennesker. Stalin trodde han var fantastisk, jeg tror jeg er ganske snill, og Donald Trump har vel bare positive tanker om seg selv. Men av og til knytter vi oss til disse positive adjektivene uten grunn. Av og til tror vi at de minste av hyggelige ting gjør oss til engler.

Gjennom klasseturer, veldedig arbeid, og diverse komiteer deltar nordmenn i å gjøre verden til et bedre sted for andre. Dessverre har det blitt slik at flere pryder seg i det å hjelpe andre, uten å egentlig bry seg om situasjonen. Vi har en tendens til å fokusere på følelsen av at “oi, nå har jeg gjort noe bra!”, istedenfor problemet man prøver å løse.

Kjendiser for eksempel, de er blitt ganske glad i å legge ut bilder av seg selv med fattige barn. De plasserer seg selv i midten, holder rundt barna, og smiler til kameraet. Deretter legger de det ut på sosiale medier- Facebook, Instagram, Twitter, for så å aldri prate om det igjen. De gir verden inntrykk av at de er kjempesnille! De har donert en liten brøk av lønnen sin til en veldedig organisasjon, uten å egentlig vite hva pengene blir brukt til eller hva det går ut på.

Andre eksempler er jo klasseturer. Noen reiser til andre land for å hjelpe og håndtere en eller annen vanskelig situasjon. Men så legger man merke til hvorfor disse folkene egentlig reiser- “jeg har så lyst til å reise til Vietnam! Det er så fint og varmt der! Det hadde vært sååå kult.”, så avslutter de med, “men det er jo selvfølgelig bra at vi hjelper de fattige barna der da!”. Så blir man med på turen, for så å bare høre alle klage over hvor dårlig hotell/hus de bor på er, samt dem klage over folkene de reiste dit for- de de skulle “hjelpe”. Det er litt sykt, syntes jeg.

Jeg prøver ikke å si at å hjelpe andre er dårlig- tvert i mot! Jeg mener simpelthen at vi ikke lenger har nok fokus på hva man ønsker å oppnå gjennom “hjelpen”, men på hvordan vi føler oss som individer etterpå, eller bildet man ønsker å vise andre. Jeg vil at vi skal bli flinkere til å faktisk være der for andre, og virkelig ønske å hjelpe.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie (16) fra Kongsberg. Hun går på Lillestrøm videregående skole. Stella Marie er blant annet opptatt av menneskerettigheter og likestilling.