Nora Eklo

Nora Eklo

Jeg er 18 år, og går studiespesialisering på Katta i Trondheim. Der tar jeg fagene samfunnsøkonomi, rettslære og engelsk litteratur. Jeg interesserer meg for politikk og samfunn, og er glad i å skrive. Først og fremst vil jeg fokusere på miljø og menneskerettigheter, det er de to temaene jeg brenner mest for. Andre ting jeg liker er bøker, kaffe, internett og konserter.

gr_vinter

Norges meteorologiske institutt gjorde for ikke lang tid siden den globale oppvarmingen mer konkret, da de lagde et værvarsel som skulle illustrere hva vi kan vente oss i 2050. Den fungerte på meg, for jeg ble skremt. Jeg håper vi kan klare å ta grep om klima, slik at vi ikke ender opp med hetebølger, plenklipping eller å måtte evakuere på grunn av ekstremvær ved juletider, slik statsmeteorolog Bente Wahl varslet.

Klimaendringene er i gang. Desember måned i fjor var den åttende varmeste og nest våteste siden målingene begynte i 1900. Den 12. desember i fjor var sentrum av Trondheim stengt fordi Ivar slo inn i byen og herjet rundt med takstein og løse elementer. Så langt i år har Jorun, Kyrre og Lena besøkt oss, og sørvestlandet har nylig opplevd den største flommen vi har sett siden måling av vannføring i Norge begynte. Ustabilt vær, store nedbørdsmengder -rett og slett mer ekstremvær er det vi kan forvente oss fremover. Jeg føler et ansvar for at dette ikke skal bli hverdagen vår om 36 år.

Norges meteorologiske institutt sier de ikke ønsker å skremme, bare vise fakta. Deres værvarsel for 2050 er basert på utregninger fra FNs klimapanel (IPCC), og varselet tok utgangspunkt i det minst ekstreme estimatet fra klimaekspertene. FNs klimapanel hr lagt frem den avsluttende delen av sin femte klimarapport, og denne gangen var tonen mer skjerpet: den globale oppvarmingen vil få «alvorlige, gjennomgripende og irreversible» konsekvenser, for både mennesker og natur. Nivået på klimagassene CO2, metan og lystgass er det høyeste på minst 800.000 år. Generalsekretær i FN Ban Ki-moon uttalte at det ikke er noen tvil om at klimaendringene er menneskeskapte og at de er voksende.

Helsen til vårt klima er skrantende og blir dårligere og dårligere, og konsekvensene er mange og alvorlige. Forandringene skjer skremmende fort. Det er ikke slik at vi som lever i dag og neste generasjon ikke vil legge særlig merke til klimaforandringene. 2050 er bare 36 år til. Om 36 år vil jeg være 55 år gammel, og tanken på de utfordringer jeg da vil stå overfor skremmer meg.

Jeg har tidligere skrevet om klimaflyktninger som det vil bli flere og flere av fremover. Dersom utviklingen i vårt klima får fortsette, dersom vi ikke gjør noe med det akkurat nå. Jeg mener vi vil være forpliktet til å ta imot klimaflyktninger fra de snart ubeboelige delene av verden. Verdenssamfunnet vil endres med uante konsekvenser for verdensøkonomien. Kriger vil oppstå med bakenforliggende grunner som tilgang på vann og tilgang på levelige og trygge klimatiske forhold å leve under. Kanskje ender vi opp med å være klimaflyktninger innad i eget land også. For der det er vått blir det våtere, og der det er tørt blir det tørrere.

The special Envoys of the Troika, United State of America, United Kingdom and Norway visited Jonglie State

 

De mest omfattende klimatiltakene er det politikerne som må ta grep om, og helst ganske snart. Jeg ser ingen god grunn til at klima ikke skal være regjeringens hovedprioritet. Det må være lov til å være så pessimistisk og si at det ikke er noen vits i å diskutere formueskatt, skolepolitikk og innvandringspolitikk, når verden om kort tid ikke vil være et klimatisk godt sted å bo for noen av oss.

 

Det finnes likevel små tiltak hver enkelt av oss kan gjøre. Du har sikkert hørt dem før, men ta dem innover deg igjen. Vi har dårlig tid.

 

 

Bente_wahl_værmelding_2050_nrk

Da seriøse meteorologer varslet været for 2050 var det mange som våknet. Det hele ble reelt og begripelig, og ikke en dommedagsprofeti som mange tidligere har tolket klimavarslene som. Vi må minne oss selv på at klimaendringene vil ramme vår generasjon, ikke generasjoner om et par hundre år. Vi har det rett og slett skikkelig travelt. Jeg ønsker ikke å lengte tilbake til 2014. Jeg ønsker å glede meg over fremtiden. Forhåpentligvis er det nå flere som tar været i fremtiden på alvor. For først og fremst er det aller viktigst at vi tar det innover oss, for å kunne gjøre noe med det.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Nora Eklo

Nora Eklo

Jeg er 18 år, og går studiespesialisering på Katta i Trondheim. Der tar jeg fagene samfunnsøkonomi, rettslære og engelsk litteratur. Jeg interesserer meg for politikk og samfunn, og er glad i å skrive. Først og fremst vil jeg fokusere på miljø og menneskerettigheter, det er de to temaene jeg brenner mest for. Andre ting jeg liker er bøker, kaffe, internett og konserter.