Habon Beegsi

Barnesoldater er ikke bare tilstede i ulike borgerkriger i Afrika! Bruken av barnesoldater er globalt problem som man kan finne i både Asia og Latin-Amerika.

Forestill deg at du blir vekket av opprørere midt på natta og familien din blir drept foran øynene dine. Du blir overtalt til å jobbe som barnesoldat for å hevne familien din. Uten husly, vann eller trygghet har du ikke noen andre valg enn å bli med disse menneskene. Du blir presset til å ruse deg, til å være fryktløs i møte med dine fiender. Klar for å kjempe en krig som ikke i utgangspunktet var din.
Dette skjer akkurat nå!

Som ungdom her i Norge klager vi oftest om lekser, foreldre og kjipe lærere. Når en tenker over det så tilbringer vi mesteparten av tiden vår på ting vi liker. Vi har tilgang på gratis skole, vi har rent drikkevann og ungdom flest trenger ikke å bekymre seg over når de får sitt neste måltid. Vi er ute med venner, drar på trening og sløser bort tid på facebook. Har du noen gang tenkt på barn som blir tvunget til å være soldater? Det kan diskuteres hvor frivillig det er å være barnesoldat med tanke på all den fattigdommen som preger bildet. Hvert eneste barn har sin egen historie.

Forsøk å tenke at du som jente kan du bli kidnappet og misbrukt som sexslave. 40% av alle barnesoldater er jenter. En barnesoldat er ikke bare de som er ute i feltet og begår de samme handlingene som en soldat. En barnesoldat er et barn under 18 år som er involvert i hvilken som helst del av krigsvirksomheten. Hushjelper, kokker og vakter, alle disse kan klassifiseres som en barnesoldat.

Barn kan begå de grusomste krigsforbrytelser, men de er jo barn. Er det riktig å kalle dem gjerningsmenn, når de er selv ofre av krigens grusomheter?

Hvor står DU i denne saken?

Lørdag den 12. februar er Red hand day. Dette er en global kampanje for å få slutt på bruken av barn i krig. Jeg vet at jeg kommer til å markere denne internasjonale dagen mot bruken av barn i krig! Dette kommer tusenvis av andre til å gjøre ved å dedikere sitt profilbilde og facebook status til denne dagen. Gjør det samme du også!

Blogglisten

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Habon Beegsi

  Kommentarer (8)

 1. Frida

  ()

  Helt forferdelig. Det er nok overlevelsesinnstinktet som slår inn for disse barna, når de blir utsatt for senarioet du beskriver over. Jeg tror du og jeg ville gjort det samme. Det er et godt spørsmål du stiller.. Er de gjerningsmenn? Nei, det vil jeg absolutt ikke påstå. De er uskyldige barn som gjør det de kan for å overleve. Men om de forblir barnesoldater over lengere tid, kan det være at overlevelsesinnstinktet gjør at deres rolle som krigere blir virkeligheten de må forholde seg til, og det er da vi kan lure på om disse barna virkelig kan skille mellom rett og galt?

 2. Habon

  ()

  @Ingvild: Det er en av de største problemstillingen, altså hva gjør en FN-soldat? Et annet stort problem er når barnesoldatene blir voksene sitter de igjen med massive traumer og får ikke den hjelpen de trenger. Når skal vende tilbake til samfunnet er det like vanskelig for innbyggere å tenke på hvem disse barnesoldatene har drept. Det er grusomt å tenke på.

  @Frida: Det er jo nettopp det! De er barn og klarer ikke å skille i mellom hva som er riktig eller galt. Spesielt når det er rusmidler og fattigdom som preger bildet.

  Jeg håper virkelig at Red Hand Day får verden til å tenke over bruken av barn.

 3. supermarie

  ()

  Verden er så syk….. Tenk på alle de ferdig utviklede voksne menneskene, som drar ut og gjør grusomme krigshandlinger, og kommer hjem med psykiske plager som de sliter med resten av livet. Tenk da hvor forsterket de psykiske plagene blir hos et BARN som er langt i fra ferdig utviklet, verken fysisk eller psykisk. Det er helt absurd! De er ikke gjerningsmenn, de er krigsoffere.

 4. Audun Bjørnerud Mo

  ()

  Barnesoldater er noe av det tristeste som eksisterer. Hvor i Oslo skal dere holde markering? Jeg vil gjerne stikke innom, men jeg finner ikke noe info om hvor det er dere kommer til å være noe sted.

 5. Habon

  ()

  @Supermarie: Jeg er helt enig! Det er helt forferdelig å tenke på.

  @Audun: Vi fra Oslo Røde Kors Ungdom kommer til å markere denne dagen ved stortingsplass! Vi får besøk fra Ine Marie Eriksen Søreide (Leder av utenriks – og forsvarkomiten i Stortinget.

  Tror det blir en veldig bra markering, kom og gi din røde hånd for denne forferdelige behandlingen av barn i konflikt.